Friday, May 21, 2010

selamat hari guru cikgu Amat!

ne entry yang out of date la...tapi aku nak publish gak..sbb sebelum ne aku agak sibuk..pasal hari guru..hari tu aku cek fb..nampak gambo2 ne kat salah satu page fb cikgu sekolah menengah aku..aku dah lupe nama cikgu tu..sbb dia tak ajar aku..ne sekolah aku..

aku dulu sekolah kat teknik..bajet genius la nak jadi engineer...tapi at last aku sedar diri...aku hanya boleh jadi enjinnyor saje..hahah..tapi tu citer lama..skang aku dah berpuas hati dgn apa yang aku ada sekarang ..Alhamdulillah..tapi agak pelik juga bila cikgu dua ne bergambar cute sebegini..ok ..baiklah-baiklah mungkin agak cute..

yg pakai purple tu cikgu disiplin..cikgu yasmin..yang sebelah tu aku lupe name ape..cikgu english rasanya..erm..dua2 cikgu tak ngajar aku..may be sebab tu aku tak knl sangat derang ne..

berbalik cerita sekolah aku..aku sekolah teknik leboh cator kat ipoh....belajar pke..tapi duduk asrama pusat Anderson Ipoh..kat sini la aku kenal rapat dengan pemilik livinginmeme2..hehehe..sekolah tu..asrama tu..byk beri kenangan manis...masam..busuk..macam-macam

kalo nak citer..mmg byk cite..tapi ne aku nak cite fasal satu cikgu..cikgu ne nama cikgu Ahmad Mahmud..tanya lah mana2 budak TLC batch aku sampai 2009..sume kenal....cikgu ne gila garang n skemak..die boleh buat apa2 yang dia suka..pengetua masa tuh mmg tak boleh kata apa2 sebab dia ne boleh buat budak2 perform bagus..hahaha ye ke? yela kot..

dia buat satu sistem kelas belajar fizik, kimia, add math and base omputih..kelas tu di buat untuk budak yg gila belajar..agaknya dia nak train budak belajar macam mana dia belajar dulu2..namakelas tu, kelas prep..bagi aku..niat dia bagus..tapi kelas prep ne..

kelas budak2 skemak je masuk..
kelas budak konon2 rajin study..
kelas yang budak terkenal dgn poyonya..
kelas yang budaknye tak cool..

ye baiklah..baik..baik..aku ngaku..aku adelah diantara ahli kelas tu..
yeah..mimie..I know u r smiling now!


actually sistem kelas tu agak ketat..ko pegi sekolah 7-2..pastu ko kena masuk kelas prep tu jam 3-6..malamnya koi 8.30-12..pergh..ketat kan? bayangkan ko adelah budak asrama..asrama plak tu jauh..kena ambil masa 15 minit perjalanan diantara sekolah dengan asrama..agak penatlah..that is the reason nape aku digelar minah kuat tido dalam kelas tu..hahaha..mmg aku ngaku..aku mmg kuat tido pon...hahaha

aku tato time tu nape aku still bertahan dalam kelas tu walau beberapa kali kantoi tido ..kalo korang nak tau ..cikgu amat ne..sangat bencik pada student yang tido masa dia ngajo...dia punya kutuk kaw2..pendek kate boleh sentap la...boleh memalukan diri sendirik tau..hahaha tapi disebabkan dia ne sgt bijak mengajar...dia ade aura n tarikan untuk student terikat ngan dia..may be sebab dia sgt pintar..tak ramai cikgu yang boleh ajar fizik..kimia..add math dalam satu masa..teknik ngajar pon bagus..tak boring...walaupun gila2 strict tapi ske buat lawak..yg paling besh..dia share pengalaman dia..pengetahuan dia dan segala2 hal yang berguna pada student dia..pendek kata.. walaupon dia strict tak tentu fasal..tapi dia antara cikgu yang tumb up la..hehehe..

tapi ade satu je yg aku tak setuju...sistem belajar yang gila babi..ko kene blaja setiap masa..common la cikgu, not everybody same as u..24/7 ngadap buku..aku faham niat die..bila kite kuat belajar..tentu ada hasil bagus yg menunggu..sometimes it works and sometimes not..every person do have his limitation..hehehe..aku bukan cakap kosong..but it already proven..and i did it to myself..aku rase..aku tak sesuai belajar study secara study hard..study smart is better to me..and may be aku adelah pemalas..heheh..

tapi fasal yg lain..Cikgu Amat lah cikgu yang besh..bertuah aku dapat jumpa cikgu macam dia..tak ramai cikgu yang macam dia..hehehe..aku dah lama tak pergi TLC..dan aku dapat tahu lepas 2-3 thn dari batch aku..dia dapat jadik pengetua..hahaha..mesti dia buat gila skemak sekolah tu..yelah..dia pengetua..sekolah tu jadik sekolah dia..hahaha..tapi aku memang teringin sangat nak jumpa dia..paling2 kurang nak menyakat dia...hahah..paling tak boleh blah..cikgu ne ske panggil aku mariatul asyikin yang sememangnye bukan nama aku okeh..dan ayat paling glemer untuk aku..

"mariatul asyikin..ko tido ye...kuang ajo ko..brani ko tido dalam kelas aku..bangunlah! pegi basuh muka..tak guna punya budak"

aku rindu betul dengan ayat cenggini..teringin betul nak jumpa cikgu Amat..haishh..kat mana la dia sekarang...anyway..may be terlambat..si mariatul asyikin kuat tido ni nak wish:

selamat hari guru cikgu Amat!




terima kasih atas segalanya..
dan semoga cikgu terus berjaya!
good luck!

1 comment:

MIMIE HASZMIZA said...

im not smiling.. but im laughing rite now.. hahahahahahaha
cikgu amat the legend. cikgu ni la penyebab kelas aku kena amik add math..cisss kekkkkk.
ko mmg la budak kelas cikgu amat sume skema2. baik jadi kitorang. abis skolah balik hostel study kat bilik prep. tu pun untung nak study. byk nye aku tgk tido je dlm bilik prep. hahahahah
tu pasal la kitorang tak terpilih nak masuk kelas cikgu amat. ko je insan bertuah..
tp aku lg bertuah bile kluar sblm die jadi pengetua. hihih